Segling är kul.Segling - är ett av mina stora intressen. Uppfödd vid vattnet i Göteborg är det svårt att ha något annat.
Det finns goda seglingsmöjligheter i  Second Life även om det kan vara lite trassel på sina ställen.
För att kunna segla behövs en båt, vatten och typiska seglingskläder.
Gratis båt och kläder får man bl.a på Tradewinds Yacht Club. Du går med i gruppen, går in i det röda skjulet och sen till vänster. Där finns flera olika båtar att välja på. Becky´s BBK, här i Vodafone-McLaren version är en lättseglad och väl fungerande båt. Där finns också en gratis "laundrybasket" med kläder och annat bra att ha. Om:s list finns i en gul burk - där finns landmärken till alla platser du kan rezza båtar på. Oftast måste du vara med i någon av seglingsklubbarna och ha aktiverat gruppen för att få rezza. Om du har rätt grupp på rätt sim spelar ingen roll.
Andra bra båtar är Shelly Fizz en SL-Optimistjolle och Flying Fizz. Den sistnämnda, Flying Fizz, är för erfarna SL-seglare och inget för nybörjaren seglas bäst med gast.

Innan du kan segla iväg är det en del förberedelser du måste göra för att det ska kunna funka bra.

Snygg att se på och en klar resurs på seglarbalen men
vinner race gör hon inte. Arton saker i outfiten.
Den här Ruthan har mycket bättre förutsättningar att vinna
race. Elva objekt och alla script är borttagna. Håret är bytt
Du måste ordna till din avatar. Normalt gör vi vår avatar så snygg som möjligt med hår och kläder som fladdrar med sexiga walker, facelight och en massa script.
Allt sånt måste bort. För många script går ut över båtens uppförande och kan lätt få dig att flyga och fara helt okontrollerat.
Därför har Ruth en bryggseglarversion och en båtseglarversion av sig.Det räcker inte med detta.
Du måste även pilla på inställningarna i grafiken.

Du öppnar Preferences fliken Graphics.
För att kunna se nästa boj när man kappseglar behöver man se 240-250 meter (Draw distance) eller "Ultra" under Quality&Speed.
Men ultra funkar sällan bra så ställ ner Quality&Speed till "mid" eller "low" men dra upp "draw distance" till 240-250.
Du märker om det segar då får du minska.

Dra orginalet till vattnet så packar den upp sig av sig själv och säger "ready" när
den är klar. Ibland kan det vara bra att dra första "lådan" till vattnet och öppna en
helt ny båt. Kopiera till inventory och sen dra den nya båten till vattnet. Eller se
efter om det finns en ny version av din båt.

Efter ett tag kommer du att märka att du har en hel massa kopior av din båt. I mapparna "lost and found" och i "trash".
Dessa är skräp. Använda båtar kan lätt bli korupta, båtar har många script, använd orginalet varje gång du seglar. Viktigare ju mer komplicerad en båt är.
Trasslar det väldigt för dig kan det vara dags att öppna orginalboxen igen eller till och med gå tillbaka och hämta en ny där du fick den gamla. -Det kommer dessutom nya versioner av gamla modeller. Den Vodafone-McLaren Ruth har här har kommit fram till version 1.4 när jag började hade jag 1.1. Förhoppningsvis är den senaste versionen mer trasselfri.

-Nu åker vi! Klicka på "sail" i menyn till båten -skriv in "raise" i chatten så seglen hissas. Styr med piltangenterna, höger och vänster
får båten att gira babord eller styrbord. Upp och ner skotar seglen, in och ut, när texten vid masten är gul är det nästan bra när den är grön är det utmärkt. Röd eller blå betyder släpp ut seglen eller dra in seglen. Skota säger seglarna. Grundregeln är: - Vinden akterifrån ska seglen vara så mycket utsläppta som möjligt, vinden förifrån så mycket indragna som möjligt
Du kan segla i alla riktningar utom mot vinden. Blåser det östlig vind "E" får du segla i 45° vinkel från vindögat (där vinden kommer från).
När du vill sluta segla styr du mot en brygga och skriver in "lower" i chatten. Seglen försvinner i SL. Vill du lägga till skriver du "moor" i chatten.
Nu är det bara att klicka på stand och kliva iland. Snabbt som sjuttan byta till bryggseglar-Ruth och mottaga folkets jubel över den grandiosa utklassningen av dina konkurenter.


Vill du veta mer?
Instruktionsfilmer och en hel del mera gratis saker finns på ACA Island. Ta tid på dig det är mycket att lära. Jag kan prata mig blå om jag ska försöka förklara kappseglingsreglerna men här finns bra filmer

SL-Sailing portal magazine för seglingen i Second Life. Sidor och länkar för alla nybörjare som proffs.